Welke heggenschaar is het meest geschikt voor mij?

Welke heggenschaar is het meest geschikt voor mij?

Wie zijn haag mooi wil houden, ontkomt er niet aan deze twee à drie keer per seizoen te snoeien. En daar zijn nogal wat gereedschappen voor. Elektrisch, met een accu of op benzine. En in deze segmenten zijn er ook nog de nodige varianten. De keuze is groot! Wij leggen je voor elke toepassing uit welke heggenschaar je hiervoor het beste kan gebruiken.  

Elektrische heggenschaar

Voor kleine tot middelgrote hagen kun je een elektrische heggenschaar gebruiken. Die werkt op stroom en heeft een snoer. Hierdoor ben je enigszins beperkt in je bewegingsruimte, maar wanneer je niet te ver van de krachtbron snoeit of een verlengsnoer kunt gebruiken, is dit geen probleem. Er zijn verschillende modellen. De lichte modellen zijn optimaal voor het trimmen van dunne takken en twijgen. Met het topmodel kan je ook vertakte heggen snoeien.

Benzine heggenschaar

Bij een heggenschaar op benzine heb je geen last van een snoer en kan je dus vrij bewegen. Dat is een groot voordeel. Je kunt deze heggenschaar voor zowel grote en hoge, als kleine tot middelgrote hagen gebruiken. Deze krachtige heggenschaar helpt je de klus klaren. Ook hier zijn verschillende modellen te verkrijgen. Let vooral op de zaagbladlengte in verhouding tot de hagen die je met de schaar wilt snoeien. Voor kleine tot middelgrote hagen wordt een zwaardlengte tussen de 40 en 54 centimeter aangeraden, voor grote hagen een zwaardlengte van 55 centimeter of meer.

Accu heggenschaar

De accu heggenschaar is stiller dan de benzine variant, maar zeker niet minder krachtig. Het grote voordeel ten opzichte van de elekrische schaar is natuurlijk dat de accu schaar geen snoer heeft. Ook bij dit type schaar zoek je een model met de juiste zaagbladlengte. Hou bij de aanschaf van een heggenschaar met accu ook op de grootte van je tuin. Zo is er voor de kleine tuin een variant met een geïntegreerde accu. Voor middelgrote tot grote tuinen is er het model van het AK systeem, en voor professionals en grote tuinen is er een speciaal ontwikkeld AP systeem. Dezelfde batterij is compatibel met de verschillende machines van hetzelfde systeem. Dat is uiteraard een groot voordeel. Bij de professionele accumachines kan je de batterij op het lichaam dragen door middel van een draagtas of draagsysteem waardoor de machine minder belastend is. Dat maakt het een ideaal systeem voor werkzaamheden die meer tijd in beslag nemen.

Veilig snoeien

Of je nu met de hand of met een elektrische, benzine of accu heggenschaar snoeit, let te allen tijde op de veiligheid. Doe handschoenen aan en draag bij het snoeien met gemotoriseerd gereedschap gehoor- en gelaatsbescherming.

Handige hulpjes

Om het snoeien nog gemakkelijker te maken, zijn er verschillende accessoires voor je snoeigereedschap verkrijgbaar. Denk bijvoorbeeld aan een draagtas voor je accu, een rugdraagsysteem voor als je veel moet snoeien of een speciale zwaardbeschermer. De zwaardbeschermer is handig als je vaak dicht bij de grond snoeit.

Heb je naar aanleiding van dit artikel nog vragen? Dan verwijzen we je graag door naar de STIHL dealer die je verder zal helpen.