Energie-efficiëntie
Voorbeelden van maatregelen
STIHL heeft de afgelopen jaren al veel maatregelen ingevoerd om de energie-efficiëntie te verbeteren. Blader hier door onze fotogalerij en ontdek een aantal voorbeelden van projecten uit de STIHL wereld.
-
Oostenrijk
Bij STIHL Tirol in Langkampfen is sinds 2018 een fotovoltaïsche installatie in gebruik. Die is goed voor een jaarlijkse besparing van ongeveer 14 ton CO₂. Hiervoor werd STIHL Tirol door het klimaatbeschermingsinitiatief van het Oostenrijkse Ministerie voor Duurzaamheid en Toerisme in 2020 al voor de tweede maal bekroond met de titel "klimaatactief". Een uitbreiding van de installatie staat trouwens al op het programma. Daarnaast maakt STIHL Tirol gebruik van grondwater voor de klimaatregeling van het gebouw. Het water wordt door een koudewisselaar geleid en vervolgens via zeer geavanceerde inductie-uitlaten ter beschikking gesteld van het ventilatiesysteem. De besparing in vergelijking met conventionele koelingen bedraagt ongeveer 80 procent. En omdat dit systeem ook nog eens zuinig omspringt met stroom, is het aanzienlijk goedkoper dan het koelen met conventionele airconditioningsystemen.
-
Zweden
In het Zweedse Stenkullen heeft de Scandinavische verkoopvestiging STIHL Norden 280.000 euro geïnvesteerd in een nieuw zonne-energiesysteem. Op het dak van het nieuwe magazijn zijn in totaal 924 zonnepanelen geplaatst, samen goed voor 240.000 kilowattuur. Overdag dekt de vestiging haar eigen stroombehoefte; het overschot aan opgewekte stroom wordt regionaal als groene stroom verkocht. Dit zonne-energiesysteem werd door de Zweedse regering ondersteund.
-
Duitsland | Fabriek in Ludwigsburg
De vestiging in Ludwigsburg werd naar aanleiding van de uitbreiding en de reorganisatie van de fabriek in 2018 aangesloten op het gemeentelijke verwarmingsnetwerk Ludwigsburg-Kornwestheim. Het vijf kilometer lange verbindingsnetwerk van het gemeentelijke verwarmingsnetwerk wordt geëxploiteerd met warmte die afkomstig is van de energiebronnen hout, biogas en de zon. Op die manier kan er klimaatvriendelijk en zonder fossiele brandstoffen worden verwarmd. Twee warmtewisselaars leveren een maximaal verwarmingsvermogen van 1400 kilowatt, waardoor ongeveer 50 procent van de totale warmtebehoefte met stadsverwarming wordt gedekt. Daarnaast werd de hele fabriek uitgerust met ledverlichting, een ingreep die tot een belangrijke daling van de kooldioxide-uitstoot heeft geleid.
-
Brazilië
Industrieel afvalwater wordt in de STIHL fabriek in São Leopoldo in Brazilië via een eigen fysisch-chemische waterzuiveringsinstallatie gezuiverd. Door het plaatsen van deze installatie kon de benodigde hoeveelheid chemicaliën aanzienlijk worden beperkt. Het afvalwater wordt gericht verzameld en gezuiverd en kan in de procesketen meerdere keren opnieuw worden gebruikt. In 2017 werd de plaatselijke productielijn ook uitgerust met een nieuw verwarmingssysteem. In de praktijk houdt de vernieuwing in dat de elektrische energie voor de verwarmingsweerstanden wordt vervangen door thermische energie. Dat vermindert de energiekosten met meer dan 50 procent.
-
Duitsland | Fabriek in Waiblingen-Neustadt
Plant 2 in Waiblingen-Neustadt beschikt sinds 2016 over een warmtekrachtkoppelingsinstallatie. Daarmee wordt jaarlijks negen miljoen kilowattuur stroom bespaard en zes miljoen kilowattuur warmte zelf geproduceerd. Een absorptietechniek zorgt ervoor dat de opgewekte warmte in de zomer niet verloren gaat, maar wordt omgezet in koude die wordt gebruikt voor het koelen van de productieprocessen en het gebouw. Deze techniek bespaart niet alleen kosten en hulpbronnen, maar is ook nog eens milieuvriendelijk. Het gebruik van de primaire energie zorgt er tevens voor dat er jaarlijks 3.000 ton kooldioxide, 400 kilogram stof en roet en drie ton zwaveldioxide minder in het milieu terechtkomt. Andere voorbeelden van maatregelen die in de fabriek in Waiblingen-Neustadt werden ingevoerd, zijn een laadstation voor elektrische auto's of nog de fotovoltaïsche installatie op het nieuwe productiemagazijn.
-
Duitsland | Fabriek in Weinsheim
In 2015 werd in de fabriek in Weinsheim gestart met het optimaliseren van de brandertechnologie van individuele gietmachines. De leverancier van geprefabriceerde onderdelen en assemblages voor gietstukken voerde de recuperatortechniek in, een technisch procedé voor het terugwinnen van energie. De bedoeling was om het gasverbruik van de verschillende types gietmachines (300 tot 700 ton) met ongeveer 30 procent te reduceren.
-
China
De STIHL fabriek in Qingdao (China) werd in 2013 uitgebreid met drie zeer moderne secties. In deze goed geïsoleerde nieuwe delen, waarin productieafdelingen, kantoren en de kantine te vinden zijn, wordt voor verwarming en airconditioning voornamelijk water gebruikt dat met aardwarmte is verwarmd dan wel gekoeld. Een centraal en integraal onderdeel van het gebouwenbeheersysteem is het terugwinnen van warmte uit de afvoerlucht van de fabriekshal, kantoorruimtes en testcabines, compressoren en nog te plaatsen installaties. Dit systeem verwarmt zelfs het proceswater dat in de fabriek wordt gebruikt. Het materiaaltransport tussen verschillende gebouwen verloopt via transportbanden, waarmee grote deuren tussen verwarmde en onverwarmde zones overbodig zijn. Tenslotte worden in de hele fabriek vrijwel uitsluitend ledlampen gebruikt. Met het in 2019 geïnstalleerde circulair waterzuiveringssysteem verbruikt STIHL Qingdao ook 90 procent minder zoet water.
-
Oostenrijk
Met daktuinen, een energievoorziening die geen fossiele brandstoffen maar bijna 100 procent groene energie gebruikt, stelt de verkoopvestiging van STIHL Oostenrijk sinds 2012 de norm op gebied van bedrijfspanden.Het innovatieve concept is ontworpen met het oog op een maximale reductie van de exploitatiekosten en een CO2-vrije exploitatie door hernieuwbare energiebronnen.
-
VS
In 2011 nam STIHL Incorporated in Virginia Beach (VS) zes windturbines in gebruik. Elk van deze bijna twee meter hoge en 110 kg wegende apparaten kan tot 2,25 kW aan stroom leveren, die rechtstreeks binnen de onderneming zelf wordt gebruikt.